RSS

Bunyós cigányok

Í­rta: BeVi@Ózd (törölt) ; 2009.03.04. 21:13

Országos téma a romakérdés, de mi a helyzet az ökölvívással? A bokszolóktól példát kell venni! - ezt a következtetést vontuk le, miután megbeszéltük a "cigánykérdést" Szabó Sándorral, a DVSC bokszcsapatának tulajdonos-menedzserével.

 

Riporter: – Egyik sportágban sem képviselteti olyan nagy számban magát a cigányság, mint a bokszban. Mi az, amit a jelenlegi feszült társadalmi helyzetben Önök tapasztalnak az edzőteremben?
Szabó Sándor: – A DVSC-nél nincs faji megkülönböztetés, mert mi igazi sportolók vagyunk, így kizárólag a teljesítmény alapján ítéljük meg egymást.

Riporter: – Tegye a szívére a kezét, és úgy mondja!
Szabó Sándor: – A szívemre teszem a kezem, és mondom: a DVSC bokszcsapatának elmúlt tíz évében, amióta én vagyok a tulajdonos, faji jellegű összetűzés nem történt a roma és a magyar származású bokszolók között.

Riporter: – Egy, a napokban készült országos felmérés szerint a magyar társadalom 81 százaléka ellenérzésekkel viszonyul a cigánysághoz. Önök nem ebben az országban élnek?
Szabó Sándor: – A DVSC-hez tartozó roma bokszolók mindegyike becsületes, tisztességes sportoló. Sőt! Ők mind edzésmunkában, mind szorgalomban, mind megjelenésben - gondolok itt az öltözködésre is - többet mutatnak, vagy többet akarnak mutatni, mint a magyarok. Sokszorosan is bizonyítani akarnak.

Riporter: – Akkor ezek szerint csak van cigánykérdés a csapatban, mert ezt úgy értelmezem, hogy nekik többet kell tenniük az eldfogadtatásukért.
Szabó Sándor: - Ez tévedés! Senki nem várja el tőlük, hogy többet dolgozzanak, szebben, igényesebben öltözködjenek, mint a magyarok. Ez náluk belső igény. A mi roma bunyósaink megtanulnak küzdeni, győzni, de úgyanúgy veszíteni is, mindezt pedig elviselni, méltósággal. Másrészt egy bokszolónál fontos a jó kiállás, mert tekintélyt parancsol.

Riporter: – Az ökölvívás csodákra képes?
Szabó Sándor: - Igen! A boksz fegyelemre, öntudatra, önkontrollra, egészséges önbizalomra, bátorságra nevel.

Riporter: – Milyen visszhangja volt az elmúlt napok, hetek eseményeinek az edzéseken?
Szabó Sándor: – Semmilyen.

Riporter: – Komolyan mondja?
Szabó Sándor: – Ismétlem: nálunk egy a lényeg, a teljesítmény.


Riporter: – Ki lehet-e mondani a DVSC Vágóhíd utcai edzőtermében azt a szót, hogy cigány?
Szabó Sándor: – Ki, de ezt leginkább maguk a romák használják, viccből. Ugratják egymást. Csak nevetünk rajta.

Riporter: – Miért éppen a bokszban találják meg számításaikat a cigány fiatalok?
Szabó Sándor: – Mert az ökölvívás zene, tánc, ritmus. Ehhez különleges képességük van a romáknak.

Riporter: – Ön ezek szerint tudja a megoldást a nagy társadalmi problémánkra. Árulja el, mi a titok!
Szabó Sándor: – Én nem igazán látok nagy problémát, csak meg nem értést. Az egymás melletti békés élethez nem kell más, mint tolerancia, kölcsönös alkalmazkodás a másik játékszabályaihoz.

Riporter: – Éppen azzal érvelnek sokan, hogy a cigányság nem képes az alkalmazkodásra.
Szabó Sándor: – Nagyon is képes! Sok példát tudok arra, hogy romák, akik húsz éve még a putriban éltek, tisztességes munkával jó egzisztenciát teremtettek, szép családi házban élnek, és szépen öltöztetik a gyerekeiket. Ma már a romáknak tanult vezetőik, parlamenti és önkormányzati képviselőik vannak, akikre felnéz a többség. Ez már nagy haladás!

Riporter: – Miért éppen az ökölvívás a béke szigete?
Szabó Sándor: – Maga a sport a béke szigete, és csak ezen belül van az ökölvívás. Ebből a világból sokan példát vehetnének!

Forrás: http://www.dvscboxing.hu

szólj hozzá : boksz bunyó fegyelem ökölvívás

A bejegyzés trackback címe:

https://romasors.blog.hu/api/trackback/id/tr62981893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz a site-on:

Nem megy? Értesíts egy kommentben, hogy utánajárhassunk!

Haverok

Ezt a sablon.html-ben lehet szerkeszteni...

3. oszlop

Ezt a sablon.html-ben lehet szerkeszteni

süti beállítások módosítása