RSS

Makula György - roma rendőrségi szóvivő

Í­rta: BeVi@Ózd (törölt) ; 2009.03.23. 08:44


Indoklás nélkül visszavonta Garamvölgyi László dandártábornok vezetői kinevezését Bencze József országos rendőrfőkapitány pénteken, a szóvivői iroda vezetésével pedig Timár Zoltánt bízta meg - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel. Az országos rendőrfőkapitány egyben kiemelt főtanácsadónak nevezte ki Garamvölgyi Lászlót. A közlemény szerint a szóvivői faladatok ellátására Bényi Mónika őrnagyot és Makula György őrnagyot nevezte ki Bencze József. Bényi Mónika 2002 júliusa óta teljesített szolgálatot a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon sajtóreferensként. Makula György 2001 júliusa óta dolgozott a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályán, emellett a Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület főtitkára.

A HavariaPress értesü
lése szerint egy országgyűlési biztosi javaslat állhat Garamvölgyi László leváltása mögött. Az ombudsmani észrevétel szerint a rendőrség több hibát is elkövetett a cigányokat érintő bűncselekmények kommunikációja során. Az országgyűlési biztos javaslatot tett arra, hogy a rendőrség foglalkoztasson roma származású szóvivőt.

Az új rendőrségi szóvivő nem titkolja cigány származását, sőt, úgy gondolja, a legjobb példaként szolgálhat azok számára, akik a rendvédelmi pályára készülnek, hiszen ő is ennek köszönheti az új munkahelyet. "Elsősorban rendőr vagyok, és én, illetve a hozzám hasonló kollégáim a legjobb ellenpéldái annak a sztereotípiának, hogy minden cigány bűnöző" - mosdatta fajtáját az őrnagy. Hozzátette: pályafutása bizonyítja, hogy a hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő embereknek is van kitörési lehetőségük; tanulással, akarattal bármit el lehet érni.
Az Országos Rendőr-főkapitányság új szóvivője rendőrtiszti főiskolásként, a Romaversitas hallgatójaként is segítette a nehéz sorsú gyermekek tanulmányát, majd bűnmegelőzési és drogprevenciós programokat vezetett. A bűnügyi szakon végzett rendőrtiszt hasonló okok miatt 2006-ban, hat ország szervezeteinek részvételével megalapította az Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesületet az Igazságügyi Minisztérium, a Nyílt Társadalmi Intézet (OSI), valamint a brit és az amerikai Fekete Rendőrök Egyesülete támogatásával.
Makula György elmondta, hogy tovább folytatja egyesületi tevékenységét, főtitkári feladatokat lát el. Céljuk, hogy minél több cigányt vonjanak be a rendvédelmi, így a rendőrség mellett a büntetés-végrehajtási, a katasztrófavédelmi, valamint a vám- és pénzügyőri pályára. Megjegyezte: az ország közigazgatási szervei közül a legkorábban és a legtöbb programot a rendőrség indította a roma fiataloknak, és az ösztöndíj-támogatások révén többtucatnyi fiatal került az állományba. A Jászkisérről származó szóvivőnek a rendőri pálya adott lehetőséget a kitörésre.
A főkapitányi tervek szerint a cigányok számára a jövőben kibővítik a lehetőségeket, és még vonzóbbá teszik számukra a rendőri pályát, "ehhez azonban ők is kellenek".
Az országos rendőrfőkapitány azt követően keresett cigány rendőrt a szóvivői feladatok ellátására, hogy Kállai Ernő kisebbségi ombudsman tavaly április 15. és szeptember 15. között átfogó vizsgálatot végzett a rendőrségnél, és tavaly novemberi ajánlásában erre tett javaslatot Bencze Józsefnek. Kinevezésének körülményeiről Makula György mindössze annyit mondott, nincs tudomása, hogy személyét Kállai Ernő kisebbségi ombudsman javasolta volna.

 

HVG & MTI

2 hozzá szólás : rendőrség györgy cigány származás szóvivő makula

A bejegyzés trackback címe:

https://romasors.blog.hu/api/trackback/id/tr871019586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drhf2007 (törölt) 2009.03.25. 15:28:45

Ez nem roma sors, ez Soros Alapítvány által kinevelt kegyencsors. Beszélni nem tud, a szakmához nem ért, de viszi a szót. Várjátok ki mikor fog bűnügyben nyilatkozni:))

tripanek (törölt) 2009.03.27. 12:47:31

Miért nem Balogh Artúr lett a sóvivő?

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz a site-on:

Nem megy? Értesíts egy kommentben, hogy utánajárhassunk!

Haverok

Ezt a sablon.html-ben lehet szerkeszteni...

3. oszlop

Ezt a sablon.html-ben lehet szerkeszteni

süti beállítások módosítása